Syö tai tule syödyksi

Mitä enemmän tutkin Tiimiakatemian toimintaa, sitä jännemmältä kyseinen opinahjo vaikuttaa.

Tiimiakatemiassa omat koirat näemmä purevat. Ote erään tiimiakatemialaisen blogista: ”Viime viikolla torstaina päätimme tiiminä ettei 3 henkilöä jatka enää meidän tiimiyrityksessä Cromitassa (–) Hankala se on myös sen takia, että jouduimme erottamaan sellaisia henkilöitä, jotka ovat hyviä tyyppejä ja kavereita. (–) Katsoimme kaikki tiimiläiset läpi ja mietimme ketkä ovat meidän tiimin huippuyksilöitä, ketkä melkein täyttävät huippuyksilön kriteerit eli ydinpelaajat ja ketkä olivat ydinporukan ulkopuolella. Meillä oli kolme kriteeriä: Ensimmäisenä oli liiketoiminnallinen kriteeri eli rahantuonti (no ylläri -yargock huom.), toisena henkilön asenne toimintaan ja kolmantena arvot. Eli pelkkä rahantuonti ei ollut riittävä syy jatkaa ryhmässä (niinkö? -yargock huom.) (–) Toisaalta jos meidän toiminta olisi jatkunut vanhalla tavalla, niin silloin meidän tiimi olisi saattanut vaikuttaa vielä suuremman osan elämään negatiivisesti. Totta kai tuo on pelkkää hypoteettista arvailua enää tässä vaiheessa kun päätökset on tehty (–) Ehkä suurin erottamiseen johtanut syy oli asema tiimissä.

Ja minä hölmö luulin tiimityöskentelyn tarkoittavan lojaaliutta ryhmän kaikkia jäseniä kohtaan, myös huonoina hetkinä. Varsinkin kun kerran jäsenet olivat vieläpä ”hyviä tyyppejä”. Eipä tarvitse enää näidenkään porvarien toitottaa, että hyvät tyypit pärjäävät työmarkkinoilla aina. Mitäs läksit, mitäs jouduit sellaseen asemaan että sun pitää nyt niinku lähtee vetää täältä…

Oletettavasti sama henkilö nimellä Juha Hyden muuten kirjoitti Tiimiakatemia magazinessa 1/09 jutussa ”Rehellisen miehen kolumni” seuraavaa: ”Ihmiset ovat perusluonteeltaan laiskoja, eivätkä jaksa etsiä sitä omaa juttua ja luottavat mielipidevaikuttajiin, musiikkiohjelmiin ja hittilistoihin. Toisaalta ryhmään kuulumisen tarve on ollut aina tärkeä osa ihmisluonnetta, joten on hyvin ymmärrettävää että näin käy.” Tota… minähän en siis nyt väitä tässä yhtään mitään (normaalit disclaimerit paikallaan), mutta henkilön, joka väittää ihmisen perusluonteen olevan laumasieluinen laiskimus, voitaisiin ehkä joidenkin mielestä sanoa olevan melko ylemmyydentuntoinen. Jos minun potkuistani olisi päättämässä tällainen henkilö, niin saattaisi ottaa pattiin.

Harkitsetko opiskelua Tiimiakatemiassa? Harkitse vielä hetki, sillä: ”Tiimi voi siis erottaa tiimiläisen, jos tilanne sitä vaatii.” Ja huom, jos näin käy, voi loppuelämäsi näyttää huomattavasti erilaiselta mitä Tiimiakatemiaan mennessäsi odotit: ”Käytännössä on parempi, että hän hakeutuu opiskelijaksi ammattikorkeakoulun liiketalouden koulutusalan muihin koulutusohjelmiin.”

On se hurjaa hommaa näköjään tuo yrittäminen. Jo opiskeluvaiheessa, jolloin vasta opitaan, ollaan tulosvastuussa. Mikäli ryhmähenki sitten sattuu kääntymään itseäsi vastaan, niin se on voi voi.

Heitän vielä kysymyksen Tiimiakatemian opettajille: Oletteko tosiaan sitä mieltä, että parikymppinen opiskelija on niin kypsä ja elämänkokemusta omaava henkilö, että hän voi päättää yhtikäs mistään sellaisesta, mikä vaikuttaa toisen opiskelijan koko loppuelämään?

15 vastausta to “Syö tai tule syödyksi”

  1. Moikka!
    Toimin Tiimiakatemialla valmentajana kahdeksatta vuotta, ja voin sanoa, että uskomattoman hienoa ja riemukasta hommaa tämä on. Vastuu on kova nuorista tiimiyrittäjistä, myös siitä, että kaverit todella oppivat.

    Meidän yhteisömme muodostuu noin 200 nuoresta yrittäjästä, ja kaiken ytimenä on itseohjautuminen, sitoutuminen ja myös hauskuus sekä energia. Juuri sitoutuminen ja toisten arvostaminen, yhdessä yrittäminen ja oppiminen ovat meille tärkeitä. Elämäntilanteet vaihtelevat, olemme kaikki erilaisia – täytyy kokeilla ensiksi, miltä tuntuu opiskella Tiimiakatemialla. Tätä ei voi kokematta tietää. Siksi osa (n. 8%) keskeyttää opintonsa täällä. Minusta se ei ole paljon.

  2. yargock Says:

    Tuohan ei muuten sitten vastannut kysymykseeni. Toistettakoon: Oletteko tosiaan sitä mieltä, että parikymppinen opiskelija on niin kypsä ja elämänkokemusta omaava henkilö, että hän voi päättää yhtikäs mistään sellaisesta, mikä vaikuttaa toisen opiskelijan koko loppuelämään?

  3. yargock Says:

    Ja miksi sivustonne http://www.letim.fi on merkattu Googlessa hyökkäyssivustoksi?

  4. yargock Says:

    Plus jonkun mielestä yksikin keskeyttänyt voi olla paljon, varsinkin kun se näemmä voi tapahtua muiden opiskelijoiden ryhmäpainostuksen tuloksena mutta tämähän on vain, noh, jonkun näkemys….

  5. Moi! Mielenkiintoista tekstiä väsäät. Herättänyt aika paljon keskustelua ainakin meidän tiimimme kesken! Hieno homma, sehän on blogin pitämisen yksi tarkoituksista.

    Muutama asiavirhe kun vielä korjataan tekstistäsi, niin voimme alkaa harjoittaa kenties ihan asiapohjaistakin keskustelua aiheesta. Ei kukaan toinen opiskelija voi viedä toiselta opiskelijalta opiskeluoikeutta esimerkiksi ammattikorkeakoulussa, sehän olisi täysin absurdia. Yritys, sen sijaan, voi päättää työntekijöidensä palkkaamisesta ja irtisanomisesta. Vai oletko samaa mieltä?

    Kulttuuriosuuskunnista kun puhutaan niin pitäisikö meillä olla ihan oma kulttuuriosuuskunta niin yhtäkkiä emme olisikaan niin porvarillisia limboajia. Tiimiakatemian osuuskunnat tekevät vuosittain kymmenittäin tapahtumia, jotka edistävät Jyväskylän alueen kulttuuria ja tekepä mm. Jyväskylän kaupunginteatterikin yhteistyötä Erään tiimiakatemian osuuskunnan kanssa. Omakin osuuskuntamme teki koko viime talven yhteistyötä Teatteri Eurooppa 4:n kanssa. Kulttuuria lienevät myös erilaisten ravintoiloiden ja kahviloiden ylläpitäminen.

    Ainiin teemme yhteistyötä vuosittain myös SPR:n nälkäpäiväkeräyksessä, johon keräsimme kahtena edellisenä vuonna yli 50 000€.

    Tiimityöskentely on sellainen asia josta en aloita edes tähän kommentoimaan. Siihen kuuluu sen verran monia ulottuvuuksia, että parempi jättää nuo kommentit omaan arvoonsa. Tule ihmeessä kuitenkin tsekkaamaan Tiimiakatemialle minkälaisia hommia me siellä teemme. Emme me pure tai ole sen huonompia ihmisiä kuin muutkaan. Mailaillaan.

    Olli-Pekka Villa

  6. yargock Says:

    ”Ei kukaan toinen opiskelija voi viedä toiselta opiskelijalta opiskeluoikeutta esimerkiksi ammattikorkeakoulussa, sehän olisi täysin absurdia. Yritys, sen sijaan, voi päättää työntekijöidensä palkkaamisesta ja irtisanomisesta. Vai oletko samaa mieltä?”

    Tiimiakatemian toiminta kuitenkin näyttäisi perustuvan siihen, että siinä on koulu ja yritys samassa paketissa. Teidän valmentajat (mikä urheiluseura te luulette olevanne) itse sanovat tuolla suoraan, että jos saa potkut tiimistä, on silloin parasta häipyä myös koko koulusta. Eli potkut tiimistä = ulos Tiimiakatemiasta.

    Se mikä minun mielestä on arveluttavaa on se, että siellä voi olla vaikka juuri lukiosta tulleita parikymppisiä ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan aivan takuulla omaa niin kattavaa näkemystä maailmasta, että heillä saisi olla yhtään mitään päätäntä valtaa jonkun muun tulevaisuudesta. Siellä saattaa olla henkilö, joka ilman mitään konkreettista todistusta saattaa päättää toisesta ihmisestä, että ”Tollaiset kaverit yleensä itkevät kun itsellä ei ole tekemistä ja eikä saa mitään aikaan.” Siellä saattaa olla sellaisia henkilö, jonka mielestä ”“Ihmiset ovat perusluonteeltaan laiskoja, eivätkä jaksa etsiä sitä omaa juttua ja luottavat mielipidevaikuttajiin, musiikkiohjelmiin ja hittilistoihin.” Ja tällaisten ihmisten päätöksellä sitten joku muu joutuu jättämään leikin Tiimiakatemiassa kesken.

    Mikä nostaa muuten ihan uusia kysymyksiä. Opintotukeahan ei nimittäin pysty saamaan koko loppuelämäänsä, se on rajattu. Se minkä sitten on käyttänyt Tiimiakatemiassa on poissa tulevaisuuden opintotuesta.

    Tai jos ylipäätään ei pääse toiseen kouluun?

  7. Hyde Says:

    Kai se on minunkin kommentoitava tänne, koska minuun täällä on viitattu.

    ”Se mikä minun mielestä on arveluttavaa on se, että siellä voi olla vaikka juuri lukiosta tulleita parikymppisiä ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan aivan takuulla omaa niin kattavaa näkemystä maailmasta…”

    Niin kuinkas moni meidän porukassa oikeasti on tullut suoraan lukiosta. Ei hirveän moni. Olimme kuitenkin toimineet 1,5 vuotta yhdessä, joten ei nuo päätökset tulleet aivan tyhjästä. Ja muutenkin päätökset tehtiin yhdessä useamman tunnin keskustelun jälkeen, joten siinä käytiin aika monet näkemykset läpi.
    Tätä on todella hankala selittää sellaiselle henkilölle, joka ei tiedä meidän toiminnasta hirveästi (sen on varmasti jokainen Tiimiakatemiaa käynyt saanut kokea). Tässä kuitenkin on ihmisistä kyse, joten emme voi asiaa julkisesti yksityiskohtaisemmin käydä läpi, minkä takia joitain asioita on mahdoton ymmärtää. Kyllä me kaikki tiedostimme sen, että tässä on kyseessä toisten ihmisten opiskelu Tiimiakatemialla, joten emme me hirveän heppoisin perustein ihmisiä voineet erottaa.

    ““Ihmiset ovat perusluonteeltaan laiskoja, eivätkä jaksa etsiä sitä omaa juttua ja luottavat mielipidevaikuttajiin, musiikkiohjelmiin ja hittilistoihin.”

    En ole vielä aivan täysin ymmärtänyt miksi liität tämän lauseen tähän aiheeseen, koska se ei kuitenkaan siihen juuri mitenkään liity. Kolumnissa pohdin miksi pitkä häntä ei olekaan toteutunut ja tuo lause liittyi pohdintoihin miksi näin mahdollisesti on käynyt eli en julista sitä minään yleisenä totuutena.
    Täytyy myöntää se, että tuon lauseen käyttämistä mietin pitkään, mutta päätin sen jättää pienenä provosointina sinne. En minä kuitenkaan itseäni jumalana pidä, vaan lukeudun kyllä noihin ”laskoihin ihmisiin” siis itsekin. Varmasti meillä kaikilla on sellaisia asioita jotka eivät ole meille niin suuria kiinnostuksen kohteita, joten laiskuudella tarkoitan sitä ettei tuollaisiin asioihin panosteta. Eikä siinä ole mitään väärää, kuten saatoit ehkä kirjoituksestani ymmärtää. Minulle juuri tuo musiikin etsiminen ja löytäminen on kuitenkin sen verran kiinnostava aihe, joten välillä sitä ei ymmärrä ettei kaikilla asia ole niin, kuten taisin kolumnissa hieman mainita.

    Ainakin kirjoituksistasi olen oppinut sen, että asioita on perusteltava ja syvennettävä paremmin blogeissa, kolumneissa ja artikkeleissa. Kiitos siitä. Se on ongelma mikä ajoittain kirjoituksissani esiintyy ja olen sen itsekin tiedostanut.

    Samaa ongelmaa olen huomannut myös sinun blogistasi. Kannattaa ajoittain lisätä perusteluja räikeimmille mielipiteille. Toisaalta osa heitoistasi taitaa olla kieli poskessa heitettyjä provoja, joissa perustelut loistavat tarkoituksella poissaolollaan :).

  8. yargock Says:

    Kieli poskessa -tasoa alkaa lähinnä olla esittämäni peruskysymyksen väistely.

    ”Niin kuinkas moni meidän porukassa oikeasti on tullut suoraan lukiosta. Ei hirveän moni. Olimme kuitenkin toimineet 1,5 vuotta yhdessä, joten ei nuo päätökset tulleet aivan tyhjästä. Ja muutenkin päätökset tehtiin yhdessä useamman tunnin keskustelun jälkeen, joten siinä käytiin aika monet näkemykset läpi.”

    Siis äärimmäisen arveluttavaa tässä on se, että opiskelijalla on _minkäänlaista_ päätäntävaltaa toisen opiskelijan elämästä. Tuli sitä itsekin opiskeluaikoina oltua vaikka minkälaisissa projekteissa, ja vaikka itse yleensä tulin kaikkien kanssa helposti toimeen, niin tuli sitä todistettua pahojakin välien tulehtumisia ihmisten kesken. Mutta koulusta ulos heittämistä ei kyllä pystyisi edes kuvittelemaan missään näistä tapauksista. Nyt kun kuulen, että jossakin tällainen aiheuttaa sen, että ”ydintiimin ulkopuolelle” joutuneella ei käytännössä ole muuta mahdollisuutta kuin lähteä koko koulusta pois, niin kyllä se aika kylmältä kuulostaa.

    Tällä toimintamallillahan Tiimiakatemia kätevästi kiertää lain takaaman suojan opiskelijalle. Kun sitä päätöstä ei tarvitse tehdä opettajan, vaan sen tekevät ne muut opiskelijat. Se erotettu sitten joutuu itse lähtemään kun ei koulu anna enää mahdollisuutta opiskelun etenemiseen.

    Kylmää on meininki, ei voi muuta sanoa.

  9. No vastaanpa nyt kysymykseesi, niin saadaan tämä farssi lopetettua tähän.

    Tiimiakatemialla ei muilla opiskelijoilla ole _Minkäänlaista_ päätäntävaltaa toisen opiskelijan opiskelusta. Yritys, jota siis pyöritämme, on asia erikseen. Siihen ei Ammattikorkeakoululla ole _minkäänlaista_ päätäntävaltaa. Siis jos mainitsemasi lain mukaan mennään.

    Yritystoiminnasta puhuminen vaatisi ehkä hieman siihen perehtymistä myös siellä suunnalla. Tiimiakatemia varmasti tarjoaa myös sinulle siihen valmennusta.

    Olen nyt jo kaksi kertaa perustellut faktoilla asian sinulle. Toivottavasti ymmärsit.

    Ja jos ei hommat maistu niin ei muuta kun tänne:
    https://www.nordea.fi/Henkil%C3%B6asiakkaat/Lainat+luotot+ja+leasing/Ajoneuvot+ja+vapaa-aika/Hae+lainaa/868662.html

    Sieltä vähän sitä porvarirahaa myös sinne suuntaan. Mailaillaan.

  10. yargock Says:

    Cromita on siis yritys, jolla ei ole yhteyksiä Tiimiakatemiaan? Cromita toimii täysin yrityksen keinoin, se ei ole minkäänlainen opiskeluun liittyvä projekti? Sen alaisuudessa toimii myös ihmisiä, jotka eivät ole Tiimiakatemian opiskelijoita? Jos näin on, niin sittenhän meillä on kohtuullisen vahva yhteisymmärrys asiassa. Saahan niitä potkuja antaa, tänäänkin niitä uutisten mukaan taidettiin antaa reilusti yli toistatuhatta tässä maassa, hurja määrä myös ihan Jyväskylässä yksistään.

    No mutta: ”Useimmat Tiimiakatemian tiimiyritykset toimivat osuuskuntamuotoisina yrityksinä, omina yksikköinään. Keväällä 2008 yrityksiä on yhteensä yhdeksän: UnelMania, Cromita, Unika, Dilectio, KrokoDiili, Cameo, Jalostamo ja Provit.” (http://www.tiimiakatemia.fi/index.php?ID=7561) Mikäs se siellä killuu, jos ei Cromita.

    Ja kerran on, niin tuollahan teidän valmentaja sanoo, että: ”Koska opiskelu meillä tapahtuu oman tiimiyrityksen kautta, emme voi tarjota oppijalle muuta paikkaa oppia. Hän on tyhjän päällä. Nk. irtopäänä meillä opiskelleet eivät ole onnistuneet opinnoissaan.”

    Koulu ei siis voi tarjota muuta paikkaa oppia, jos opiskelijoiden keskuuteen muodostuu konflikti. Tämähän mahdollistaa nimittäin sellaisen skenaarion, että joltakin koulukiusatulta evätään mahdollisuus saada opetusta, kun nyt on sattunut vaan joutumaan koulukiusatuksi. Ja se on silloin se kiusattu, joka joutuu lätkimään.

    Ehdotitko lainan ottamista myös niille kolmelle, jotka saivat potkut?

  11. Hyde Says:

    Kai nyt myönnät sentään ”porvarillisen limboilun” olevan hieman kieli poskessa heitettyä. No ei sillä ole niin väliä

    Tulee sinun kuitenkin ymmärtää se, että ne projektit joita olet omissa koulutuksissasi tehnyt eivät ole sama asia sen kanssa mitä me teemme eikä niitä tulekaan sotkea yhteen. Osittain siksi, että meistä kumpikaan ei tiedä onko näissä jutuissa kovinkaan paljoa loppupeleissä yhteistä. Minun veikkaukseni on, että ei ole juuri mitään.

    Paikka on kuitenkin siinä mielessä mielenkiintoinen, että täällä ei periaatteessa voi tulla etenemisestettä samalla lailla kuten ammattikorkeakoulussa, koska täällä ei tenttejä juurikaan ole vaan meidän teoria ja käytännön osaaminen testataan käytännön toiminnassa. Siksi varmasti vertaaminen yliopiston tai muuhun ammattikorkeakoulun toimintaan on hankalaa ja siellä toimimisen kautta kuitenkin mielipiteesi perustelet. Tavallaan meillä on myös suuri vastuu meidän oman oppimisen lisäksi myös muiden oppimisesta. Tiimistä pois lähteminen tulee väkisin joko omasta toimesta tai tiimin päätöksestä (tässäkin tapauksessa meitä myös konsultoi valmentajat, joten ei tällaista asiaa nyt pelkästään opiskelijoiden toimesta hoideta kuten annat ymmärtää). Yleensä kuitenkin henkilöt lähtevät itse.

    Tiimin ulkopuolelle jääminen tarkoitti parissa tapauksessa sitä, että henkilön kaikki toiminta oli käytännössä tiimin ulkopuolella. Kun täällä on kuitenkin tarkoitus oppia ja tehdä yritystoimintaa tiimin kautta, niin ei siinä ole silloin mitään järkeä. Näissä tapauksissa molemmat ovat minun käsityksen mukaan ymmärtäneet, että näin (opiskelun jatkaminen muualla) on kaikkien kannalta parempi ratkaisu. Yhdessä tapauksessa opiskelu voi hyvinkin jatkua vielä Tiimiakatemian kautta, mutta se ei ole vielä varmaa. Osittain se tyrmää väitteesi siitä, että me muut opiskelijat täysin päätämme toisen opiskelusta täällä. Akatemia on kuitenkin paikkana sellainen, että se on kuitenkin mahdollista, mutta kuten meidän valmentajan kirjoituksesta voi ymmärtää, niin sitä ei mielellään tehdä koska kokemukset siitä ovat tähän asti olleet huonoja.

    ymmärrät varmaan senkin, että me tuskin tässä aiheessa pääsemme yhteisymmärrykseen, joten minun osalta tämä keskustelu jää tähän

  12. yargock Says:

    Kaikkihan meikäläisen blogaukset ovat kieli poskessa heitettyjä, mutta sehän kun ei ole mikään vastakohta totuudelle.

    ”Siksi varmasti vertaaminen yliopiston tai muuhun ammattikorkeakoulun toimintaan on hankalaa ja siellä toimimisen kautta kuitenkin mielipiteesi perustelet.”

    Mutta tehän olette Jyväskylän ammattikorkeakoulun alainen laitos. Siellä myönnetään tradenomi-tutkintoja. Jos teidän toimintamalli ei itse asiassa sovi ammattikorkeakoulun pirtaan, niin hittojako te siellä teette? Eikös teille sopisi kodiksi sitten vaikka tämä tuleva porvarien runkkuparatiisi nimeltä Aalto-yliopisto?

    ”Tiimistä pois lähteminen tulee väkisin joko omasta toimesta tai tiimin päätöksestä (tässäkin tapauksessa meitä myös konsultoi valmentajat, joten ei tällaista asiaa nyt pelkästään opiskelijoiden toimesta hoideta kuten annat ymmärtää).”

    Itseppäs annoit ymmärtää: http://rehellinenmies.wordpress.com/2009/02/04/joskus-on-tehtava-rankkoja-paatoksia/ ”Ei varmasti ole kovinkaan montaa yliopistoa tai ammattikorkeakoulua, jossa toisilla opiskelijoilla on noin suuri vastuu noinkin tärkeässä asiassa. Käytännössä siis toisella opiskelijalla on tietyin perustein mahdollista keskeyttää toisen opiskelijan opinnot tässä yksikössä. Se tuntuu aika hurjalta ajatukselta. Teoriassa sen ei pitäisi olla edes mahdollista, mutta koska meillä tiimiyritys on se asia minkä kautta täällä opitaan, niin erottamisen jälkeen opiskelu on käytännössä mahdotonta. Tavallaan tuo on aika pelottava ajatus, mutta toisaalta tuollaisen asian läpikäyminen on todella kasvattavaa.”

    ”Näissä tapauksissa molemmat ovat minun käsityksen mukaan ymmärtäneet, että näin (opiskelun jatkaminen muualla) on kaikkien kannalta parempi ratkaisu.”

    Mitäs jos ne kolme olisivat olleet sitä mieltä, että sinun kannattaisi jatkaa opiskelujasi muualla?

  13. yrittaisitedes Says:

    Moro!

    Ajattelin aluksi olevani liian puolueellinen osallistuakseni keskusteluun, mutta miksipä asioista ei voisi keskustella? Eipä mielipiteillä muuten mitään arvoa olisikaan.

    Samoista aiheista onkin näköjään jo keskusteltu paljon, mutta tässäpä vielä omia ajatuksiani.

    Oppiminen Tiimiakatemialla perustuu oikean yritystoiminnan harjoittamiseen. Luonnollisesti akatemialle myöskin hakeutuu pääosin yrittäjähenkisiä ihmisiä, jotka todella haluavat oppia yrittämistä. Tästä johtuen meidän opiskelijoiden on joskus vaikeaa puhua toiminnastamme osana koulumaailmaa. En osaa siis lähteä analysoimaan, missä määrin koulu ja yritys ovat meillä samassa paketissa. Toisaalta en koe sen analysointia itselleni juuri nyt tärkeäksikään. En osaa myöskään sanoa, mikä rooli oppimisemme kannalta on sillä, että akatemia toimii Amk:n alaisuudessa vaikka verraten nyt tähän mainitsemaasi runkkuparatiisiin.

    Olen ainakin itse tullut viime vuosien aikana siihen tulokseen, että yrittämisessä -ja ennenkaikkea tiimiyrittämisessä- on kyse pitkälti ihmissuhteista. Homma toimii kaikkien ollessa samaa mieltä siitä, minkä eteen töitä tehdään. Tähän täytyy myöskin löytyä sitoumus ja halu. Kun näin on, opitaan uutta ja kaikilla on kivaa.

    Perinteisten ihmissuhdeongelmien lisäksi tiimiläisen (ja koko tiimin) toimintaa saattaa jarruttaa se, että hänen mielensä vetää yrittämisen sijaan muualle. Kuitenkin, lojaali tiimiläinen sinnittelee kutakuinkin mukana lojaalissa tiimissä. Syntyy turhia ongelmia, eikä kellään ole kivaa.

    Ei ole siis epätavallista, että opiskelija lähtee akatemialta haistelemaan uusia tuulia ja toteuttamaan itseään jonnekin muualle. Niin, ja tiimistä ”erottaminen” ei siis ole sama asia kuin akatemialta erottaminen. Tälläkin hetkellä akatemialla toimii useita tiimiä vaihtaneita opiskelijoita ja fuusioituneita yrityksiä.

    Tiimin ajautuessa jäsenen erottamiseen, ei tarkoituksena ole ilkeys tai lojaaliuden puute, vaan se että jokainen pääsisi elämässään eteenpäin, eikä kenellekkään jäisi mitään hampaan koloon.

    Voisitko muuten vielä avata mielipidettäsi pääkirjoitukseen ja lehteen? Ymmärrän, että et pitänyt tyylistä tai ulkoasusta. Sen sijaan en ihan ymmärtänyt viittaustasi työttömiin. Lehtemme segmenttiin kuuluvat pääasiassa yrittäjät ja opiskelijat, eivät työttömät. Jo tämän takia en tullut ottaneeksi työttömyyttä huomioon. Lisäksi, eikös muutos (taantuma vaikka tässä tapauksessa) jopa nosta työttömien elintasoa? Hinnat ja elinkustannukset laskevat, mutta korvaukset pysyvät samoina. Suhdanteiden kääntyessä nousuun työnsaantimahdollisuudet paranevat. (jos kyse ei siis ole työkyvyttömyydestä) Tietämykseni on kyllä aihene osalta rajallinen. En ole koskaan ollut työttömänä. Mikä lehtemme sisällöstä teki pinnallisen? Se että se käsitteli liiketoimintaa? Mitä oikeastaan tarkoitat porvareilla?

    Vaikka tässä nyt tunteet kuumenevatkin, niin ainakin minä otan mielelläni vastaan tutustumiskäynnille akatemialle. Siis ihan oikeasti. Mä en yleensä tykkää siitä vastakkainasettelusta.

    -Jorma Ollila
    aka Petrus

  14. yargock Says:

    Petrus! =P ❤ ❤ ❤

    Nyt pitää mennä nukkumaan, joten ei jouda tässä kummemmin juttelemaan, mutta sen pääkirjoituksen ohessa olevan kuvan otan petikumppaniksi. ❤

    Oih miten mietteliäs… sen täytyy olla niinku tosi fiksu… ❤

  15. […] ja näin blogataan. Ja ehkä myös näin. Näillä katiskoilla kertyi tiistain aikana 343 kalaa. […]

Jätä kommentti